Skip to main content

Login for students

Login for employees

Ing. Jitka Klikarová, Ph.D.

User picture
  • jitka.klikarova@upce.cz
  • 466 036 289
  • Rectorate and University Units

    Department of Physical Education and Sports (92700)

    assistant professor
  • Teaching
  • Professional profile
  • Publications
  • Projects

Teaching

KTS/FLO1 (2024) - - CV -
KTS/FVSA1 (2024) - - CV -
KTS/FVSA2 (2024) - - CV -
KTS/TVFZS (2024) - - CV -
KTS/TVPZS (2024) - - CV -
KTS/VOL1 (2024) - - CV -

Timetable

25. 11. 2024
08:00-09:30TA / T2BKTSTVPZS28
09:30-11:00TA / T2AKTSTVPZS25
12:30-14:00TA / T1AKTSTVPZS38
26. 11. 2024
08:00-09:30TA / T2AKTSTVFZS16
08:00-09:30TA / T2BKTSTVPZS11
11:00-12:30TA / T1BKTSTVPZS18

Dates

Education and academic qualifications

Titul
Ph.D.
Rok
2020
Obor
Analytická chemie
Škola
Univerzita Pardubice
Název práce
Vývoj moderních analytických metod pro analýzu biologicky aktivních látek
Titul
Ing.
Rok
2016
Obor
Hodnocení a analýza potravin
Škola
Univerzita Pardubice
Název práce
Stanovení aminokyselin v medovinách
Titul
Bc.
Rok
2014
Obor
Hodnocení a analýza potravin
Škola
Univerzita Pardubice
Název práce
Příprava biodegradovatelných polyesterů a polykarbonátů pomocí biologicky akceptovatelných katalyzátorů a jejich aplikace v potravinářském průmyslu

Study and work stay

Země
Itálie
Město
Messina
Instituce
University of Messina
Rok
2017
Délka pobytu
12,0 months
Účel pobytu
Studijní stáž

Publications

KLIKAROVÁ, J. - CHROMÁ, M. - SÝS, M. Simultaneous voltammetric determination of female hormones using different carbonaceous electrodes in a non-aqueous environment Microchemical Journal, 2023, vol. 193, no. October, s. 109219. ISSN: 0026-265X.
KLIKAROVÁ, J. - ŘEHÁKOVÁ, B. - ČESLOVÁ, L. Evaluation of regular and decaffeinated (un)roasted coffee beans based on antioxidant capacity and total phenolic content Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology, 2023, vol. 29, no. Neuveden, s. 17-29. ISSN: 1211-5541.
KOCÁBOVÁ, J. - SÝS, M. - KLIKAROVÁ, J. - NOVÁK, M. - BÁRTOVÁ, M. - JIRÁSKO, R. - HANA, T. - SOKOLOVÁ, R. - MIKYSEK, T. Spectroelectrochemical study on catecholase catalytic activity of selected mononuclear copper(II) complexes Electrochimica Acta, 2023, vol. 463, no. September, s. 142854. ISSN: 0013-4686.
ČESLOVÁ, L. - KLIKAROVÁ, J. - ŠALOMOUNOVÁ, T. The content and profile of biologically active compounds present in individual parts of nasturtium (Tropaeolum majus L.): comprehensive study European Food Research and Technology, 2023, vol. 249, no. 2, s. 413-428. ISSN: 1438-2377.
KLIKAROVÁ, J. - SÝS, M. - ŠANTRŮČKOVÁ, V. - TOUŠKOVÁ, M. Optimization of Ethyl Carbamate Derivatization for Spectrophotometric and Electrochemical Detection. In 42. Moderní Electrochemické Metody : sborník přednášek. Ústí nad Labem: BEST Servis, 2023. s. 107-110 s. ISBN 978-80-908947-0-9.
KLIKAROVÁ, J. - ČESLOVÁ, L. Targeted and Non-Targeted HPLC Analysis of Coffee-Based Products as Effective Tools for Evaluating the Coffee Authenticity Molecules, 2022, vol. 27, no. 21, s. 7419. ISSN: 1420-3049.
SÝS, M. - KOCABOVA, J. - KLIKAROVÁ, J. - NOVÁK, M. - JIRÁSKO, R. - OBLUKOVA, M. - MIKYSEK, T. - SOKOLOVA, R. Comparison of mononuclear and dinuclear copper (II) biomimetic complexes: spectroelectrochemical mechanistic study of their catalytic pathways Dalton Transactions, 2022, vol. 51, no. 36, s. 13703-13715. ISSN: 1477-9226.
KLIKAROVÁ, J. - MELICHAROVÁ, Š. - ŘEZKOVÁ, S. - ČESLOVÁ, L. Changes in concentrations of 5-hydroxymethylfurfural, carbohydrates, and ethanol during the mead production Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology, 2022, vol. 28, no. August, s. 37-50. ISSN: 1211-5541.
KLIKAROVÁ, J. - ŘEHÁKOVÁ, B. - ČESLOVÁ, L. Evaluation of regular and decaffeinated (un)roasted coffee beans using HPLC and multivariate statistical methods Journal of Food Composition and Analysis, 2022, vol. 114, no. December, s. 104841. ISSN: 0889-1575.
KLIKAROVÁ, J. - SÝS, M. - HORSKÁ, A. - CACCIOLA, F. - DUGO, P. - MONDELLO, L. Evaluation of Vegetable Oils: RP-HPLC vs. Voltammetry at Carbon Paste Electrodes. In 41. Moderní elektrochemické metody : sborník přednášek. Ústí nad Labem: BEST Servis, 2022. s. 96-100 s. ISBN 978-80-905221-9-0.
KLIKAROVÁ, J. - ŠTĚPÁNOVÁ, H. - ŠIMOROVÁ, L. - ČESLOVÁ, L. - FISCHER, J. HILIC-MS Analysis of Common Artificial Sweeteners in Food and Beverages Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology, 2021, vol. 27, no. Neuveden, s. 33-47. ISSN: 1211-5541.
KLIKAROVÁ, J. - ČESLOVÁ, L. - FISCHER, J. Rapid analysis of phenyl isothiocyanate derivatives of amino acids present in Czech meads Journal of Chromatography A, 2021, vol. 1644, no. May, s. 462134. ISSN: 0021-9673.
KLIKAROVÁ, J. - JAKUBŮ, K. - ČESLOVÁ, L. - FISCHER, J. DETERMINATION OF OLEOCANTHAL IN EXTRA VIRGIN OLIVE OILS USING HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology, 2020, vol. 26, no. Neuveden, s. 111-124. ISSN: 1211-5541.
KLIKAROVÁ, J. - ČESLOVÁ, L. - KALENDOVÁ, P. - DUGO, P. - MONDELLO, L. - CACCIOLA, F. Evaluation of Italian extra virgin olive oils based on the phenolic compounds composition using multivariate statistical methods European Food Research and Technology, 2020, vol. 246, no. 6, s. 1241-1249. ISSN: 1438-2377.
KLIKAROVÁ, J. - ROTONDO, A. - CACCIOLA, F. - ČESLOVÁ, L. - DUGO, P. - MONDELLO, L. - RIGANO, F. The Phenolic Fraction of Italian Extra Virgin Olive Oils: Elucidation Through Combined Liquid Chromatography and NMR Approaches Food analytical methods, 2019, vol. 12, no. 8, s. 1759-1770. ISSN: 1936-9751.
KLIKAROVÁ, J. - ŠEBKOVÁ, J. - FISCHER, J. - ČESLOVÁ, L. Determination of proline in meads using high-performance liquid chromatography Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology, 2019, vol. 25, no. September, s. 15-26. ISSN: 1211-5541.
NAWAR, A. - KLIKAROVÁ, J. - ČESLOVÁ, L. - VYTŘAS, K. - SÝS, M. Voltammetric determination of taurine in energy drinks after o-phthalaldehyde-ethanethiol derivatization Talanta, 2019, vol. 202, no. September, s. 486-493. ISSN: 0039-9140.
NAWAR, A. - KLIKAROVÁ, J. - SÝS, M. - VYTŘAS, K. Analytical method to evaluate taurine in energy drinks after o-phthalaldehyde-ethanethiol derivatization using square wave voltammetry. In XXXIX. moderní elektrochemické metody : sborník přednášek. Ústí nad Labem: BEST Servis, 2019. s. 57-60 s. ISBN 978-80-905221-7-6.
KLIKAROVÁ, J. - ČESLOVÁ, L. - CACCIOLA, F. - ŠILAROVÁ, P. - DUGO, P. - MONDELLO, L. Stanovení fenolických látek v italských extra panenských olivových olejích a statistické zhodnocení jejich geografického původu. In Monitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I.. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2019. s. 75-86 s. ISBN 978-80-7560-234-3.
SÝS, M. - KLIKAROVÁ, J. - ČESLOVÁ, L. - VYTŘAS, K. Catalytic activity of Agaricus biosporus mushroom tyrosinase to acetaminophen in presence of L-proline Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology, 2017, vol. 23, no. květen, s. 85-97. ISSN: 1211-5541.
KLIKAROVÁ, J. - ŠEBKOVÁ, J. - ČESLOVÁ, L. - FISCHER, J. Optimalizace separace aminokyselin obsažených v medovinách a kvantitativní stanovení prolinu s využitím kapalinové chromatografie. In Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XIX : sborník příspěvků ze semináře. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2017. s. 75-84 s. ISBN 978-80-7560-086-8.
KLIKAROVÁ, J. - ČESLOVÁ, L. - ŘEZKOVÁ, S. - FISCHER, J. Stanovení aminokyselin v medovinách. In Sborník příspěvků ze semináře Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVIII. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2016. s. 57-66 s. ISBN 978-80-7560-005-9.
KLIKAROVÁ, J. - ZELENÁ, M. - ŘEZKOVÁ, S. - ČESLOVÁ, L. Stanovení vybraných organických kyselin v medovinách s využitím spektrofotometrických metod. In Studentská vědecká odborná činnost 2014/2015: sborník příspěvků. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2015. s. 101-106 s. ISBN 978-80-7395-922-7.

Projects

Use of analytical methods in the treatment and analysis of materials, food and biological samples
01.01.23 - 31.12.23
Programme: Student Grant Competition
Funded by:
Position on the project: Co-Investigator